onsdag 26 oktober 2011

Astma...

Sitter hemma i soffan. Vi ser på Ronja Rövardotter och jag passar på att slänga in ett inlägg.
Känner att jag vill dela med mig om de senaste dagarna...

Natten mellan söndag och måndag var inge vidare. Axel sov oroligt och hostade mycket. Vi var upp i omgångar och tog den astma medicin vi kunde ta. Jag tyckte han var lite jobbig som inte drog in medicinen riktigt och blev lite sur (alltså han försökte verkligen men det fattade jag inte då..) men till slut somnade vi om vid 5 tiden. Halv sju gick vi upp, Axel vaknade också och var lika dålig då som på natten. Men att det inte släppte?! Vi hade ju tagit de medicinerna vi fick ta så jag ringde 1177 för att kolla vad vi kunde göra mer? Hon som svarade sa att det fanns inget mer att göra utan jag skulle genast ta med min lille kille och åka till akuten i Mora.

Framme på akuten i Mora, efter ca 45 min i bilen, orkade Axel inte ens gå in från parkeringen.
Vi fick komma in direkt och Axel fick börja inhalera, luftrörsvidgande och adrenalin. Adrenalinet gjorde så att blodkärlen utvidgades så han fick superont i hela kroppen. Gud så maktlös man känner sig när man sitter bredvid... Eftersom det inte blev så mycket bättre med andningen satte de in syrgas och den masken kunde han inte vara utan. Vi blev skickade med en snabb ambulans till Falun eftersom där finns närmsta barnläkare. Syrgasmasken satt på nästan hela dagen samtidigt som han fick inhalera luftrörsvidgande var tredje timme. Efter lung-röntgen och provtagning så blev vi skjutsade till avd 34 Barn- och ungdomskliniken.


Inlagda över natten för observation. Isolerade i vårt rum, eftersom vi är lite förkylda... Och tillslut gick det bättre att andas och syrgasmasken lades på hyllan. Täta kontroller på andning- och hjärtfrekvens. Fortsatt inhalation var tredje timme.


Massa mys med mamma och kortspel såklart, för vi fick en sköterska till att leta reda på en kortlek så att vi kunde spela chicago för att tänka på annat. =) Jo då, och visst fick han väl in en fyrtal som vanligt! =) Men så blek.....


Syrgas-masken med pingvinen på fick Axel med sig hem för att visa pappa och Ellen den.
Och det var glada familjemedlemmar som mötte oss i dörrn igår kväll när vi kom hem igen. Natten har varit lugn men vi tar det lugnt och är hemma idag också.

Glömde en viktig detalj... Vi blev tillsagda att om det händer igen SKA vi ringa ambulans direkt och åka hela vägen hemifrån, för syrgas behöver sättas in direkt...
Så att du också vet om det händer dig och du har lång väg till akuten...

10 kommentarer:

  1. Oj,oj stackars A.Hoppas att det släpper och att det växer bort så han slipper eländet. Kram till er...Tanten i den sivergrå volvon.

    SvaraRadera
  2. Men fya! =( Det är otäckt med astma! Skickar omtänksamma kramar o. önskar att han kryar på sig. Förstår att det tar på krafterna.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Glömde! Så BRA att ni blev tillsagda att åka till sjukhuset direkt o. sedan vidare. Det glädjer mig att läsa när sjukvården fungerar.

    SvaraRadera
  4. Uscha, inte roligt. Kramar till hela familjen men extrastora till Axel!!
    Leinen

    SvaraRadera
  5. Men hua! :(
    Skönt att ni är hemma igen!
    kram

    SvaraRadera
  6. Skönt att det har vänt nu. Men jag tycker att hon på 1177 skulle ha sagt att ni skulle ta ambulans hemifrån! Kram från moster K.

    SvaraRadera
  7. Otäckt!!! Stackars, stackars Axel! Hoppas på bättring snart!

    Kram!

    SvaraRadera
  8. Åh stackars söta Axel... Gud va hemskt, men vilken tur att ni fick åka in!!! Som sagt annars kan det ju vara lite si o så med just det...
    Skönt att han mår bättre nu!
    Douglas pratar ofta pm Axel! Speciellt när vi äter nötter;) då säger han att sånt här får inte axel äta;)!
    Vi ska till doktorn nästa vecka med Douglas astma. Jag hoppas verkligen att den har blivit bättre, men det låter som det på nätterna! Inte alls lika svår andas och inte alls den där skarpa hostan som han har haft..
    Krar från oss <3

    SvaraRadera
  9. Fy vad otackt! Harligt att allt ar bra igen for denna gangen...

    Kramar

    SvaraRadera
  10. Usch!! Många kramar till er!! Kram Linda

    SvaraRadera

Älskar era kommentarer! Tusen tack för att just DU lämnar en! ♥